20 Lip

Bezglutenowe, czekoladowe ciasto

Kolejny wypiek dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Ciasto bez glutenu, nabiału i jajek kurzych, które można z powodzeniem zamienić na przepiórcze.

Składniki:

  • 3 duże banany
  • 2 jaja kurze lub 10 jajek przepiórczych
  • 100 g mąki ryżowej
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 40 g cukru brązowego / trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie razem zblendować. Białka można ubić oddzielnie i  delikatnie wymieszać z resztą zmiksowanych składników, wtedy ciasto wyjdzie bardziej puszyste.  Piec ok. 45 min w 180 stopniach w wąskiej keksówce.

Na zdjęciu ciasto podane z domowym dżemem wiśniowym.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ