25 Lip

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii to bardzo dobra alternatywa dla mięsnego pasztetu i świetny sposób na wykorzystanie cukinii której teraz jest pod dostatkiem. Jest mniej kaloryczny niż klasyczny pasztet i równie smaczny.

Składniki:

  • 3 szklanki startej cukinii (1 duża lub 2 małe cukinie)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 4 jajka
  • 200 g ser żółtego
  • 1,5 szklanki bułki tartej razowej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • duży pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinię, cebulę, ser żołty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natomiast marchewkę na małych oczkach. Warzywa wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do masy warzywnej dodać żółtka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz. Masę wymieszać. Na sam koniec dodać ubite białka jaj.

Masę przełożyć do 2 dużych lub 3 małych foremek aluminiowych. Piec 200 stopniach około 1 h 15 min (jeśli używamy 2 foremek czas pieczenia należy trochę wydłużyć).

Ja niestety zapomniałam dodać natki pietruszki ale i tak wyszedł pyszny :-)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ